Uitvaartverzekering

Wanneer iemand komt te overlijden, lopen de kostenuitvaartverzekering, begrafenisverzekering of een crematieverzekering? bijzonder hard op. Een begrafenis of crematie loopt al snel in de duizenden euro’s, zeker wanneer je het een beetje fatsoenlijk aan wilt pakken. Dat is geen bedrag dat je standaard opzij hebt staan voor incidentele uitgaven en dat is de reden waarom de uitvaartverzekering er is. Deze verzekering keert een vooraf bepaald bedrag uit wanneer de verzekerde komt te overlijden.

De uitvaartverzekering kan gezien worden als een overlijdensrisicoverzekering, maar er zijn bepaalde verschillen die zorgen voor een groot onderscheid. De twee verzekeringen zijn dus niet hetzelfde!

Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering?

Een uitvaartverzekering sluit je eigenlijk voor heel het leven af. Wanneer je dit op jongere leeftijd doet, valt de uitvaartverzekering premie veel lager uit dan wanneer je dit op latere leeftijd doet. Concreet betekent dit dat het afsluiten van een verzekering vandaag goedkoper uitvalt dan wanneer je dit volgende week doet. Dit is niet het geval bij een overlijdensrisicoverzekering.

Daarnaast wordt deze verzekering meestal uitsluitend gebruikt om de kosten van een begrafenis of crematie te dekken. Daarom vind je vaak twee soorten uitvaartverzekeringen:

  • De begrafenisverzekering
  • De crematieverzekering

Er is een verschil te vinden dat minder voor de hand liggend is als bovenstaande verdeling. Zo kun je een natura uitvaartverzekering afsluiten, maar je kunt ook een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten. Het onderscheid tussen deze twee is bijzonder groot en het is goed om hier even de aandacht bij te houden tijdens het afsluiten.

De naturaverzekering

Een natura uitvaartverzekering is een verzekering waarbij de kosten van de uitvaart gedekt worden. Dit betekent meestal concreet dat er afspraken gemaakt worden over welke onderdelen van de begrafenis of crematie door de verzekering geregeld worden en waar geen rekening voor gestuurd wordt. Er komt dus op geen enkel moment geld over de brug.

De kapitaalverzekering

Bij de kapitaal uitvaartverzekering regelt de uitvaartverzekeraar helemaal niets. Het enige wat de verzekeraar zal doen, is het overboeken van het bedrag dat afgesproken is in de polis van de verzekerde. Hiervan kunnen de kosten voor de begrafenis of crematie betaald worden door de nabestaanden. Dit biedt doorgaans meer vrijheid, maar bij een naturapolis kunnen de kosten voor de begrafenis of crematie lager uitvallen omdat de verzekeraar vaak goedkoper aan producten en diensten kan komen. Er zijn dan overeenkomsten gesloten met aanbieders van bijvoorbeeld crematies of doodskisten.

Welke van de verzekeringen het best bij jou past, dat bepaal je uiteraard volledig zelf. Let ook op de uitvaartverzekering premie. Soms kan het verstandig zijn om een lagere premie te kiezen en er een overlijdensrisicoverzekering naast af te sluiten. Ook hierin bepalen jouw voorkeuren wat de meest handige aanpak voor jou is.

Waar moet je op letten bij een uitvaartverzekering?

Bijzonder veel mensen vergeten dat de uitvaartverzekeraar geen eindeloze put met geld heeft. Het is niet zo dat je automatisch verzekerd bent voor alle uitgaven die bij na het overlijden komen kijken. Er is een bepaald bedrag afgesproken en tot dit bedrag bereikt is, blijft de verzekeraar dekken. Dit geldt echter niet voor alle aspecten. In de polis vind je welke aspecten wel gedekt zijn en welke je zelf zal moeten betalen. Kijk hier goed naar voordat je tegen een vervelende verrassing aan komt te lopen. Je zal niet de eerste zijn die hier de fout mee ingaat namelijk.

Heb ik een uitvaartverzekering?

Het kan zomaar gebeuren dat je zelf niet meer weet of je een verzekering hebt. Of je bent je polisblad kwijt en je weet niet meer waar je verzekerd bent. Of is een nabestaande overleden en wil je weten welke uitvaartverzekering deze persoon had? Gebruik dan de link hieronder om direct het antwoord te vinden na het indienen van een aanvraag:

Ruim 70% van de mensen in Nederland heeft een uitvaartverzekering. De kans is dus groter dat iemand wel een verzekering heeft dan niet – maar het is verstandig om dit op tijd op te zoeken.

Heeft de persoon geen uitvaartverzekering en geen overlijdensrisicoverzekering, dan is er doorgaans een probleem. De gemeente kan de begrafenis regelen wanneer niemand dit op zich neemt, maar de rekening zal gepresenteerd worden aan de nabestaanden, zoals de kinderen of de partner van de overledene. Aangezien dit geen kleine bedragen zijn, is het verstandig om zelf de begrafenis of crematie te regelen. Je kunt dan namelijk zelf de kosten in de hand houden.

Uitvaartverzekering online afsluiten, kan dat?

Tegenwoordig doen we bijna alles online, inclusief het aanvragen van leningen en afsluiten van verzekeringen. Een uitvaartverzekering kun je gewoon direct online afsluiten. Er zijn veel verzekeraars die een verzekering voor uitvaarten aanbieden, of een begrafenisverzekering of crematieverzekering. Het is een kwestie van zoeken naar de beste optie voor jou. Hierbij kun je kijken naar:

  • De uitvaartverzekeringspremie
  • Een naturapolis of juiste en kapitaalpolis
  • De mogelijkheid om persoonlijke wensen in te dienen
  • De bereikbaarheid of beschikbaarheid van een aanbieder

Let erop dat een uitvaartverzekering goedkoper zal zijn wanneer je deze op jonge leeftijd afsluit. De gemiddelde uitvaart kost rond de 7000 euro. Heb je dit geld apart staan, dan is het niet nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Houd er echter wel rekening mee dat de prijzen van de uitvaart jaarlijks stijgen, net als alle andere prijzen.

Een uitvaartverzekering kan dus aangepast moeten worden en heb je deze niet, dan is het verstandig om af en toe eens te kijken of je wel genoeg spaargeld hebt staan voor de huidige prijzen van de uitvaart.

Besef je goed dat je een uitvaartverzekering niet voor jezelf afsluit. Jij hebt er immers vrij weinig aan. Een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering sluit je af voor de nabestaanden, die op deze manier niet met de rekening komen te zitten van jouw overlijden. En dat is wel net zo’n prettig idee eigenlijk.