Mag je een overledene op de mond kussen? Het is een vreemde vraag voor de mensen die niet te maken hebben met een ziekbed of sterfgeval in de nabije omgeving. Voor de mensen die wel te maken hebben met iemand die komt te overlijden, of overleden is, is het een heel ander verhaal. Toch is de discussie bijna net zo heftig als die over een tweedehands grafsteen.
Het moment van afscheid nemen, bij het leven of erna, is een emotioneel en innig moment. Het is een moment dat niet herhaald kan worden. Daarom is het goed om te weten hoe het precies zit. Mag je een overledene een kus op de mond geven, of op het voorhoofd, of liever helemaal niet?
De bron van de twijfel
Vroeger was er veel onduidelijkheid en wanneer er iets niet duidelijk was, werd het verboden. Het kussen van een overledene was hier onderdeel van, maar tegenwoordig weten we veel meer. De stelregel is eigenlijk eenvoudig. Je mag een overledene op de mond kussen, maar houd er altijd rekening mee dat er veel bacteriƫn aanwezig kunnen zijn in de mond. Is de overledene gestorven door een besmettelijke ziekte, dan kan het dus onverstandig zijn om te kiezen voor de mond.
Een kus op het voorhoofd is een meer gebruikelijke keuze. Het is een innige manier van afscheid nemen, zonder direct een risico te lopen. Doe dit uiteraard wel voorzichtig, let bijvoorbeeld goed op waar je je armen neerzet voor ondersteuning.
Vergeet niet dat afscheid nemen een emotioneel beladen moment is, en dat je het nog eens kunt doen over een week, of een maand. Bedenk je van tevoren hoe je afscheid wilt nemen, wat je wilt zeggen en wat je wilt doen. Dat klinkt eenvoudig, maar onder emotionele omstandigheden kan het nog bijzonder lastig zijn om ook daadwerkelijk de plannen uit te voeren die je bedacht had.
Tip: bekijk alles wat je moet weten over een uitvaartverzekering!